O se folasaga i moligao Siamani

I le amataga o le 1358, na amata ai e tagata Europa ona faʻaaogaina moligao na faia mai le beeswax.O tagata Siamani e sili ona fiafia i moligao, pe o ni tausamiga faʻale-aganuʻu, faleaiga poʻo le tausiga o le soifua maloloina, e mafai ona e vaʻaia.

Faiga fa'atauga fa'apisinisi i Siamani na amata mai i le 1855. I le amataga o le 1824, na amata ai e le tagata gaosi moliga'o Siamani Eika ona gaosia moliga'o Eika o lo'o fa'aaogaina pea i le tele o faletalimalo maualuluga po'o faaipoipoga.

I fale'aiga ma laulau a Siamani, e mafai ona e va'ai i moligao eseese.Ia i matou o moligao nei o se teuteuga, ae o tagata Siamani e taʻua i latou o lagona.

O le moli o le moligao o se malamalama o le mama i totonu o falesa, ma o moligao e tutu i fanuatanu e tatalo ai mo e pele ua maliliu, o le tele e mafai ona tumau mo aso.

Pe a 'ai i le fale, e toʻatele tagata Siamani o le a faʻamalamalamaina moligao e fai se sao i le moli, faʻateleina le siosiomaga o le olaga ma e oʻo lava ile tausiga ole soifua maloloina.

Siamani e tele ituaiga o moligao, e tusa ai ma le galuega e mafai ona vaevaeina i moligao masani, moligao maualuga-maualuga, moligao tuai, 'ai moligao, moligao taele, taimi faapitoa moligao ma moligao soifua maloloina.

E tusa ai ma foliga e mafai ona vaevaeina i foliga cylindrical, sikuea, foliga numera ma foliga meaai.

O le afifiina o le moligao o le ai ai se folasaga faʻapitoa, e pei o galuega, taimi mu, aoga ma mea e faʻaogaina.

O nisi moligao o le ai ai ni aafiaga faʻapitoa e pei o: fesoasoani e tuʻu le ulaula, paʻu mamafa, faʻamalo, matagofie, faʻafouina, puipuia o le malulu, siama ma iniseti.

E popole tele tagata Siamani i le tuʻufaʻatasia o moligao, pe maua mai i mea faʻanatura, pe o loʻo i ai faʻaopoopoga, pe o le wick o loʻo i ai mea uʻamea ma isi mea e aʻafia ai le faʻatau atu o moligao.

E masani lava, e tutu moligao i totonu o pusa tioata po o tuugalamepa faapitoa.O le tasi e mo le saogalemu, ae o le isi e mo le matagofie.

E pei ona tatou iloa uma, o moligao na faʻaaogaina i lo tatou atunuu talu mai le TLM.E ui lava o le tala faasolopito o moligao Europa e le umi e pei o Saina, ua leva ona sili atu nai lo le tulaga o le lotoifale i tulaga taulima ma faatufugaga.

E mafai ona latou faia moligao e pei o galuega taulima

E mafai foi ona faia e pei o uluai masini masani

Ma ituaiga uma o tuugalamepa manaia

Manatua: I Siamani, o le taumafataga o le moligao e mafanafana ma fiafia.Ae aua le fai atu i le failautusi e tutu moligao i le aoauli, o se mea uiga ese.


Taimi meli: Oke-17-2023